My blog on VIVA.nl (Dutch)

Pim Verweij is net aangekomen in Nairobi, Kenia, waar hij de komende tien maanden als Online Specialist werkt voor het World of Difference programma van de Vodafone Foundation, in samenwerking met dance4life en IICD. Vandaag bezoekt hij samen met zijn teamgenoten een trainingscentrum waar jongeren uit de sloppenwijken van Nairobi worden opgeleid tot (web)designer of software engineer.

Een wereld van verschil

Het IICD trainingscentrum dat we vandaag bezoeken ligt ten zuiden van Nairobi, aan de rand van de sloppenwijk Kariobangi. Om bij het trainingscentrum te komen, rijden we dwars door de uitgestrekte sloppenwijk. Overal om ons heen zien we huisjes gemaakt van golfplaten, er lopen veel mensen langs de drukke stoffige straten, de berm ligt bezaaid met zwerfafval en plastic. Voor ons rijdt een vuilniswagen met op het dak zes kinderen van niet veel ouder dan 7 à 8 jaar. Ze trekken allerhande plastic uit de vuilniswagen en stoppen het in grote zakken. Zo nu en dan klautert een kind van de vuilniswagen en springt van de rijdende wagen in de berm. We kijken onthutst om ons heen vanuit onze auto, wat een enorm verschil met de wereld waar wij vandaan komen.

Het IICD trainingscentrum

Na een klein half uurtje rijden komen we aan bij het trainingscentrum. Met een hartelijk ‘Karibu’ worden we verwelkomd door David, een van de trainers van het centrum. Bij het binnengaan van het kleine donkere klaslokaal moeten onze ogen even wennen aan de duisternis. Het lokaal is efficiënt ingericht, langs alle muren staan moderne computers opgesteld, achter elke computer zit een student zeer geconcentreerd te werken aan een design-opdracht. Sommige studenten kijken even verlegen op vanachter de computer, anderen blijven gefocust kijken naar het scherm. Totdat trainer David zijn studenten oproept om zich even om te draaien naar ons, zodat wij ons kunnen introduceren.

Mobiele apps als wapen in de strijd tegen aids

Voor de klas vertellen we dat wij, Robert (projectmanager), Fred (ICT-specialist), Sanne (communicatie-expert) en ik (online specialist) de komende tien maanden de grote uitdaging aangaan om een multimediaal project op te zetten in Kenia, genaamd World of Difference. Samen met de studenten en trainers van het IICD trainingscentrum en dance4life gaan we mobiele apps ontwikkelen om jongeren in Kenia op een interactieve wijze toegang te verschaffen tot informatie over hiv, seks en seksualiteit. Zo leren zij bijvoorbeeld hoe zij zichzelf kunnen beschermen tegen hiv en ook waar ze terecht kunnen voor een hiv-test. Met de hulp dance4life en IICD maken we hiv en aids bespreekbaar en doorbreken zo taboes. De mobiele telefoon is daarbij een uitermate geschikt middel om rechtstreeks contact te kunnen krijgen met de Keniaanse jongeren. Mobiele telefonie is aan een enorme opmars bezig in Kenia, vooral onder jongeren. Het merendeel zit inmiddels al op Facebook. Er is zelfs een uitgeklede versie van Facebook beschikbaar in Kenia voor gebruikers zonder smartphone.

Harde werkers

De studenten in de klas luisteren aandachtig naar ons introductiepraatje. Ze hopen dat we vaker langs zullen komen in hun klas om onze kennis met ze te delen. Dat gaan we uiteraard doen, maar tegelijkertijd valt er voor ons ook veel te leren van deze jongeren. Ondanks dat dit ons eerste bezoek is aan het trainingscentrum, valt mij meteen op met hoeveel creativiteit en toewijding de jongeren aan hun opdrachten werken. Trainer David is zelf ooit als student bij het trainingscentrum is begonnen. Hij vertelt ons dat de meeste jongeren bij binnenkomst geen enkele vooropleiding hebben. Ze zijn opgegroeid in de omliggende sloppenwijken en hebben nog nooit met een computer gewerkt. Het feit dat ze in moeilijke omstandigheden opgroeien maakt ze harde werkers, die welbewust iets van hun leven willen maken. Als ze straks klaar zijn met hun opleiding, kunnen ze direct aan de slag bij bedrijfjes in de omgeving als (web)designer of software engineer.

Wanneer we ’s middags terugrijden naar huis, voel ik me meer en meer gemotiveerd om het World of Difference project tot een succes te maken. We gaan ons uiterste best doen om meer jongens en meisjes in Kenia een kans te geven op een betere toekomst, net zoals de jongeren die nu worden opgeleid in de trainingscentra. Het begint bij betere informatievoorziening, en daar gaan wij ons enorm voor inzetten de komende tien maanden!

Bron: http://www.viva.nl/algemeen/online-specialist-sloppenwijk-kenia

Navigate